Wat als thuiswerken niet werkt?
Als er aan het begin van dit nog jonge decennium één omslag in werken heeft plaatsgevonden, dan is het wel de definitieve doorbraak van thuiswerken. Veel organisaties hebben hun personeel van de kantoorruimte naar de eigen werkruimte, keuken en zolder zien verhuizen. Weliswaar gevoed door een plotse pandemie, is de terugkeer naar de situatie zoals deze ooit was inmiddels ondenkbaar. Maar wat nu als deze omslag voor jouw organisatie niet blijkt te werken?
Auteur:
Robbert Gaalman
Robbert Gaalman is Adoptie Consultant Office365 bij Exite ICT.
Volg Robbert op LinkedIn.
Voor een hoop organisaties was het half maart even schrikken: ‘Oei, gedwongen thuiswerken, hoe doen we dat?’ Als je niet meer op kantoor mag komen en daardoor vanuit huis moet produceren, verwerken en overleggen, hoe gaat dat dan? Bij de meesten ging het in de lockdown-maanden het boven verwachting goed: werknemers blijken doorgaans vrijwel net zo productief en geven aan meer thuiswerken als positief te ervaren en ook meer thuis te willen blijven werken als de maatschappelijke noodzaak daartoe wegvalt.
Maar niet in elke organisatie is het thuiswerken appeltje-eitje. Soms blijft de gehoopte winst productiviteit uit, neemt de klanttevredenheid een duik of klagen medewerkers steen en been over de omstandigheden waarin ze moeten thuiswerken. Als thuiswerken niet zo gaat als je zou verwachten, dan zijn daar een aantal hoofdredenen voor te geven:
1. Gebrek aan vertrouwen
Dit is een klassieke spelbreker die zo lang thuiswerken bestaat in onderzoeken wordt genoemd. Veel werkgevers zien zelfs in coronatijden thuiswerken als een privilege dat moet worden verdiend. Vooral van personeelsleden met missiekritieke taken en zij die op kantoor al de kantjes ervan aflopen door vaak te laat te komen, lang te pauzeren en/of vroeg een werkdag te stoppen wordt niet vertrouwd dat zij thuis aan de verwachtingen kunnen voldoen. Selectief zijn in wie wel en niet thuis mag werken is gevaarlijk; het kan aanleiding geven voor onderlinge afgunst. Zonder vertrouwen te voelen, kan niemand lekker werken.
2. Gebrek aan controle
Ook deze reden komt nog minstens zo vaak voorbij. Je personeel altijd kunnen zien schept een illusie van controle: even oogcontact, een praatje maken of over de schouder meekijken, daardoor denk je dat er niet snel iets mis kan gaan. Collega’s die ter ontspanning even een extra blokje om lopen, de Xbox aanzetten of een Netflix-serie kijken, dat is er op kantoor niet bij. Maar misschien worden sommige werknemers juist productiever door deze (extra) mini-pauzes?
3. Minder goede samenwerking
In de vele artikelen die je nu rond thuiswerken leest, wordt moderne technologie aangeprezen als wondermiddel om thuiswerken tot een succes te maken. Dat is ten dele waar. Met tooling als Microsoft Teams kun je inderdaad prima digitaal samenwerken en vergaderen, maar daarmee ben je er niet. Online tijd is anders en laat mensen anders communiceren dan zij fysiek zouden doen. Als je samen in dezelfde ruimte bent, kun je veel meer non-verbale signalen oppikken die je via de webcam niet ziet. Toch zijn er manieren te vinden om ook op afstand het maximale uit vergaderingen te halen op een manier dat iedereen er gelukkig van wordt.
Beter thuiswerken dankzij de aanpak van Exite
Voor genoemde redenen is geen panklare oplossing voorhanden die altijd zal werken. Wat als remedie geldt voor de ene organisatie, past misschien niet bij het type werknemers of proces van de andere. Iedere organisatie is uniek en vereist een afgestemde aanpak op basis van rollen, processen en systemen. Afhankelijk van jouw uitdaging brengen we voor jou mens en technologie in balans. Zo leer je thuiswerken te benutten als een middel dat voor jou in dit nieuwe normaal succesvol kan werken. Meer weten over hoe we dat doen? Laat hieronder een berichtje achter!
Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!
Cyberaanval: een kwestie van tijd in de zorg
Cyberaanval - een kwestie van tijd in de zorg Hoe de nieuwe NIS2-eisen gaan bijdragen aan een goed...
IT Governance – Pak de regie
Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.
De digitale zorgwerkplek – de sleutel tot betere zorgkwaliteit
De digitale zorgwerkplek vormt de centrale omgeving voor zorgverleners waar alle applicaties en data beschikbaar zijn voor de uitvoering van haar werkzaamheden.
Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com