ICT wacht niet op het post-corona & lockdown tijdperk

Na de ‘intelligente lockdown’ wordt stap voor stap toegewerkt naar een nieuwe normaal. Hoe behaal je bedrijfsdoelstellingen met ICT in de mogelijke anderhalve-meter-samenleving?

3 aug 2020 | Advies, Blog

Auteur:

Jordy Striezenau

Jordy Striezenau is business Developer bij Exite. Hij focust zich op trends & ontwikkelingen in de markt op het gebied van ICT.

Volg hem op LinkedIn.

3 aug 2020 | Advies, Blog

In onze maatschappij leven nog veel vragen rondom het coronavirus, lockdown en de gevolgen van de pandemie. Vooralsnog lijken de internationale lockdowns en maatregelen een desastreus effect te hebben gehad op de financiële gezondheid en het toekomstperspectief van bedrijven. De echt voelbare gevolgen gaan helaas nog komen. Eén ding is zeker: de manier waarop we gewend waren te werken, keert in de oude vorm voorlopig niet terug.

 

De verbeeldingskracht van de mens

Wanneer en hoe precies kunnen we weer ‘als vanouds’ op kantoor aan het werk? Wat houdt de door Mark Rutte geïntroduceerde ‘anderhalve-meter-samenleving’ precies in? Het blijven vragen waarop het gissen is naar antwoorden. Wellicht kunnen uit het verleden hierover lessen geleerd worden. De Israëlische filosoof en historicus Yuval Noah Harari schreef in 2011 het boek Sapiens. In deze vertelling over de evolutie van mens & maatschappij door de eeuwen heen, geeft Harari een overzicht van de uitvindingen waarmee de mensheid steeds nieuwe stappen in zijn ontwikkeling heeft gezet en duidt hij deze.

De mens is als altijd als winnaar uit de strijd gekomen: “Homo sapiens rules the world because it is the only animal that can believe in things that exist purely in its own imagination, such as gods, states, money and human rights.” Oftewel, alleen door te dromen en deze ideeën ook te verwezenlijken en voor ons als mensen te laten werken, zijn we op het punt gekomen waar we nu staan.

Deze veroverde positie, onze welvaart en ons welzijn, staat nu onder druk. Ook Harari denkt na over de gevolgen van de huidige pandemie. In een podcast van het Amerikaanse NPR vertelt hij dat hij de periode na de lockdown als een groot experiment ziet. Hij stelt vragen die ook Nederlandse organisaties raken, wat gebeurt er bijvoorbeeld als miljoenen mensen thuis blijven werken (wat zou kunnen gebeuren als het thuiswerkadvies binnenkort verlengd wordt)?

Beleidsbepalers zoeken naar antwoorden maar hebben deze niet altijd in pacht. “Overheden zijn nu bereid om te experimenteren met ideeën die eerder als waanzinnig werden gezien”, zegt Harari, waarmee hij doelt op bijvoorbeeld basisinkomen en vergaande controlemaatregelen met mogelijke inbreuk op privacy en burgerrechten. Eén ding ziet hij als zeker: “Zodra lockdown over is, zal orde en structuur weer terugkeren.”

 

Trajecten van jaren vonden opeens in dagen plaats

Terug naar ICT. Wat je nu al ziet is dat vaak moeizame gedrag en cultuurverandering met betrekking tot thuiswerken en gebruik van cloudapplicaties binnen no-time is doorlopen. Waar bedrijven eerder bedenkingen hadden bij de effectiviteit van thuiswerken en de veiligheid van de cloud, hebben zij afgelopen maanden noodgedwongen geleerd om thuiswerken toe te passen en gebruik te maken van moderne tooling op een productieve manier met elkaar samen te werken. Kijk bijvoorbeeld maar naar de snel gestegen populariteit van Microsoft Teams en Zoom.

Dit is geen tijdelijke verandering. Hoewel uit nood geboren, kleven hieraan blijvende voordelen. Sommige professionals varen wel bij de weggenomen reistijd, langere perioden ongestoord werken en de extra aandacht voor partner en kinderen. Weer anderen merken hoe prettig en efficiënt online vergaderen kan zijn en dat je die lawaaierige kantoorprinter en kwebbelende collega’s eigenlijk helemaal niet mist. Hoe de anderhalve-meter-samenleving er ook uit komt te zien en hoe lang deze tussensituatie ook gaat duren; de lessen van afgelopen maanden kunnen we meenemen naar de nabije en verdere toekomst.

Zo zijn we bij Exite dermate enthousiast over Teams, dat we nu al zeker weten dat we hier blijvend mee gaan vergaderen, ook met onze klanten. Het scheelt reistijd, is beter voor het milieu en in veel opzichten ook praktischer dan een meeting op locatie. Daarmee zullen bedrijven gaan nadenken over een efficiëntere inrichting van kantoren en daarmee vaste werkplekken ter discussie gaan stellen, zeker als het kan om tussen iedere collega anderhalve meter te bewaren.

 

Gebruik je verbeeldingskracht in jouw visie op ICT…

Dit maakt dat de inzet van ICT door de coronacrisis verandert. Om met deze en mogelijk toekomstige gezondheidsmaatregelen effectief te blijven, heb je misschien een extra VPN nodig, een remote desktop-voorziening, meer voor werk geschikte mobiele apparaten, een betere firewall en een vergadertool om kantoor- en thuiswerkend personeel met elkaar te verbinden.

Ook data van binnen de bedrijfsmuren en in online SaaS-applicaties zal vaak nog beter en veiliger ontsloten moeten worden om continuïteit van je organisatie te kunnen borgen. Moeten processen wellicht anders worden ingericht om deze verandering te faciliteren? Met deze en andere todo’s die er nog aan gaan komen, kun je een plan maken en nu alvast starten. Als er zich een nieuwe orde en structuur aandient, wil je immers niet te laat begonnen zijn.

 

…of we gaan samen aan de slag!

ICT kan in onze ogen post-corona echt #exciiiting worden als je met ideeën experimenteert en met de innovatie die hieruit vloeit de toekomst van je organisatie borgt. In het Exite Lab experimenteren we met ideeën en nieuwe technologieën als AI, 5G en IoT, die voor jouw bedrijf bijvoorbeeld nieuwe businessmodellen mogelijk maken of de huidige verdienprocessen laten evolueren. Deel met ons jouw gedachten over wat je zou wensen en wie weet maken we samen jouw ambities waar!

 

 

Benieuwd hoe jouw organisatie slimmer kan gaan werken? Vul je gegevens in, stel je vraag en Exite neemt contact met je op!

 

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

IT Governance – Pak de regie

IT Governance – Pak de regie

Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!