ICT in 2022: wat kun je verwachten?

Voor de één is het een festival, carnaval of de lokale braderie, maar voor ons zijn de technologievoorspellingen van marktanalisten in november en december altijd hét hoogtepunt van het jaar! Oké oké, dit misschien een beetje overdreven, maar we kijken er stiekem altijd reikhalzend naar uit wat bureaus als Forrester, IDC en Gartner voorspellen als zij in hun glazen bol het nieuwe jaar onder de loep nemen.

8 dec 2021 | Blog, Business, Nieuws

Auteur:

Daniël Perra

Daniël is Solution Consultant bij Exite. In zijn rol ondersteunt en begeleidt hij klanten in het gebruik van het Microsoft Power Platform.

Volg Daniël op LinkedIn.

8 dec 2021 | Blog, Business, Nieuws

Onlangs was Exite online aanwezig bij de 2022 European Technology Predictions van Forrester. Daarin spraken VP Group Director Laura Koetzle en Principal Analyst Paul McKay over wat zij wat betreft de Europese technologische markt in 2022 verwachten. Hieronder volgt een opsomming van de besproken trends.

 1.        Investeringen in procesautomatisering en robotica-automatisering nemen flink toe, in hi-tech maar zeker ook in bredere sectoren als retail en hospitality/horeca.

Kenniswerkers gaan beter ondersteund worden met data, AI en verwante tooling. Er gaan hierdoor banen verdwijnen, maar ook zeker gaan er een aantal bij komen. Denk hierbij aan plekken voor data-analisten, AI-specialisten, proces-engineers, etc. Sowieso zal er veel verandering plaatsvinden qua inhoud van banen. De aard van het werk verandert door slimmer gebruik te maken van technologie. Het betekent niet zozeer dat mensen compleet ander werk gaan doen.

 2.      Werknemers komen vaker in opstand tegen spionagesoftware (bijv. in Office 365, de inzichten die je daarin kunt verkrijgen.). Mensen vinden het niet prettig dat kan worden ingezien hoe productief ze zijn, hoeveel e-mail ze openen, hoeveel ze browsen, etc. De theorie is heel mooi, maar werknemers voelen zich bekeken en gestuurd.

Een waarschuwing richting managers: kijk hiermee uit; brand hier als leidinggevende je vingers niet aan als je privacy-zorgen niet serieus neemt. Advies: stuur op output, vertrouw werknemers en ga niet zitten muggenziften niet op hoe en wanneer het werk gebeurt.

3.      GAIA X wordt niet Europese cloudstandaard. Vanwege bureaucratie en teveel aan regels. Europese organisaties blijven wel pushen dat ze controle over data willen houden en transparantie willen in waar data staat, maar ze zullen daardoor snel bij een alternatief uitkomen. Ook voor hun klanten. (Zie ook https://gaiax.se/ voor kort overzicht wat deze standaard inhoudt.)

 4.      Technische schuld neemt alleen maar verder toe. Het SaaS-portfolio van organisaties groeit uit de klauwen. Ze krijgen al die software niet gemanaged. Veel bedrijven gaan van tool naar tool maar standaardiseren niet op een platform. Cloud creëert daarmee paradoxaal juist vaak meer aanvullende problemen dan  met de technologie worden opgelost. Ook speelt snellere technologische vooruitgang organisaties parten: wat vandaag met een functionaliteit wordt opgelost, is morgen mogelijk al legacy en daarmee een nieuw probleem.

5.      Development van software gaat in 2022 vrijwel altijd gepaard met AI bots. Low-code en no-code ontwikkeling nemen een vlucht, dankzij de AI-mogelijkheden. Uitdaging is wel ervoor te zorgen dat wat gemaakt wordt, ook altijd goed uitleg- en herleidbaar is, intern naar collega’s maar ook naar klanten. Organisaties zullen door AI gaan zien dat vaker oplossingen zoals gewenst werken, maar er schuilt een gevaar in dat we niet altijd goed weten hoe ze precies werken.

6.      In navolging van Brexit gaat het Verenigd Koninkrijk eigen privacy- en databeschermingswetten ontwikkelen. Het VK is heel erg geïnteresseerd om manieren te vinden waarop ze concurrentievoordeel op EU-concurrenten kunnen krijgen en het lokale vestigingsklimaat verder verbeteren. De GDPR is voor het VK niet heilig, want het levert op sommige vlakken te veel barrières op. Toch zullen de meeste bedrijven de GDPR blijven volgen vanwege eerdere investeringen en het gegeven dat gelijke regels in heel Europa multinationals schaalvoordelen opleveren, ondanks dat VK-regels specifieke voordelen gaan bieden.

7.      Geen verrassing, maar ook Forrester voorspelt dat het wereldwijde chiptekort doorzet. De productie van chipfabrieken ligt door pandemie op een lager niveau, terwijl de vraag door pandemie toeneemt. Dit belemmert vooral de IoT-markt ernstig. Deze loopt daardoor zeker 10-15% groei mis. Helaas is de verwachting dat dit misschien nog een paar jaar gaat duren.

Het gevolg hiervan is dat bedrijven voor IT-investeringen soms veel te veel gaan betalen – het wordt een overweging tussen groeiende business needs versus hoge kosten.  Ook gaan  organisaties vaker de mogelijke aanschaf van tweedehands apparatuur onderzoeken. Dit gaan ze doen voor IoT-oplossingen, maar ook voor andere ICT-investeringen. Procurement / inkoopafdelingen zijn dit niet gewend, maar zullen uit kostenoverwegingen gedwongen worden uit te kijken naar alternatieve leveranciers. Het is opletten geblazen, want fraude ligt op de loer! Namelijk ook criminelen willen hier graag een slaatje uit slaan.

 

Mocht je over één van de topics verder willen spreken, neem dan gerust contact op via een reactie. We helpen je graag je vraag te beantwoorden!

Wat is jouw vraagstuk?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

IT Governance – Pak de regie

IT Governance – Pak de regie

Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!