3 uitspraken over de werkplek die nu niet meer kunnen​

Het veranderde denken over de moderne werkplek en Het Nieuwe Werken (HNW) is door corona in een stroomversnelling gekomen. Dit zijn drie uitspraken die je met regelmaat tegenkomt, maar die eigenlijk tot een gepasseerd tijdperk behoren.

20 okt 2020 | Blog, Business, Thuiswerken

Auteur:

Pim Gröniger

Pim is Consultant bij Exite. Hij richt zich op topics als cloud-adoptie, Het Nieuwe Werken en roadmapping.

Volg Pim op LinkedIn.

20 okt 2020 | Blog, Business, Thuiswerken

De moderne werkplek en HNW gaat over meer dan een technische oplossing. Het belangrijkste ingrediënt voor een geslaagde toepassing van een omgeving die overal werkt op de manier die past bij degene die ermee werkt is begrip hebben van wat flexibilisering van werk inhoudt. Dit betekent vooral een stuk mentaliteitsverandering bij zowel het management als de medewerker.

De hieronder genoemde uitspraken waren eerder heel normaal en geaccepteerd. Maar geldt dat nu nog steeds?

 

‘Je hebt geen 9-tot-5-mentaliteit’

Een klassieker wat betreft vacatureteksten. Weet je wat het grappige van dit cliché is? Men verwacht vaak juist het omgekeerde: wèl een 9-tot-5-mentaliteit. En als het even kan ben je nog even wat langer op kantoor, want veel managers hebben namelijk een bloedhekel aan collega’s die stipt om 9 uur binnenkomen en om 1 over 5 in de auto zitten.

‘Je hebt geen 9-tot-5-mentaliteit’ zou juist moeten betekenen dat je aanwezigheid op kantoor en precieze werktijden niet uit mogen maken. Dat het oké is om in alle rust je kinderen naar school of de crèche te brengen of naar de sportschool te gaan. Kijk naar de behaalde resultaten van een werknemer en niet naar de precieze gewerkte uren. Bottom-line zijn die uren namelijk helemaal niet belangrijk en heb je meer aan happy medewerkers.

 

‘Ik slaap maar vier uur per nacht’

Als een CEO of een manager dit roept, is de kans groot dat hij een loopje neemt met de waarheid. Maar 1 tot 3 procent van mensen kan zo weinig slapen en een gezond leven leiden. Onderzoek wijst keer op keer uit dat mensen 7 tot 9 uur slaap nodig hebben; rust is belangrijk om stress en prikkels uit je systeem te krijgen.

Meestal wordt de uitspraak gedaan om anderen de indruk te geven dat hij of zij enorm veel voor de zaak over heeft. Er wordt mee geïmpliceerd dat hetzelfde doen leidt tot een succesvolle carrière. Onzin natuurlijk. Wie echt zo weinig slaapt legt eerder de basis voor een akelige burn-out. 

Mensen moeten slimmer gaan werken…niet harder! Door een goede balans tussen zakelijk en privé zorg je voor tevreden medewerkers.

 

‘We verwachten je weer snel volledig op kantoor te zien’

Voor veel werkgevers heeft corona inmiddels lang genoeg geduurd. Landelijk overheidsadvies negerend, vragen ze onder lichte dwang medewerkers naar kantoor te komen. Een vaak gehoorde en valide reden is het anders missende groepsgevoel, het werken met collega’s in één ruimte. Maar twee andere kulredenen zijn aanwezigheid omdat het beter zou zijn voor de productiviteit (“hier doe je meer”) en effectievere vergaderingen. Zoals de coronatijd heeft uitgewezen is bij de meeste bedrijven productiviteit ondanks de lockdown nauwelijks negatief beïnvloedt. Dat mag dus geen reden zijn. En het vergaderen al helemaal niet, aangezien met tools als Microsoft Teams juist veel efficiënter en effectiever vergaderd kan worden. Het zou beter zijn als de manager zelf meer zou sturen op output in plaats van aanwezigheid. Hier vervult het management als geheel een zeer belangrijke rol in.

 

Deze uitspraak is een reflex op het veelvuldig thuiswerken in de laatste maanden en uit ijdele hoop over een situatie die nooit meer zal terugkeren. Sterker nog, in hoeverre is het traditionele kantoor zoals we het kennen nog te handhaven? Daarover meer in een volgende blog.

 

Ik ben heel benieuwd wat jij van deze uitspraken vindt. Reageer via LinkedIn of vul hieronder je gegevens in om binnenkort (digitaal) samen een kop koffie te drinken.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!

IT Governance – Pak de regie

IT Governance – Pak de regie

Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.

Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com

Onze klanten, altijd  and running: Dat is ICT met impact!