3 goede voornemens tijdens Wereld Back-up Dag
Wat zeker geen 1 aprilgrap genoemd mag worden op deze 31e maart: Wereld Back-up Dag. Deze jaarlijks terugkerende datum herinnert ons aan de bescherming en borging van wat je digitaal dierbaar is. Net als voor je dierbare persoonlijke digitale bezittingen geldt, worden ook de bestanden die je als organisatie beheert en beschermt steeds belangrijker, omdat mensen & organisaties inmiddels zeer afhankelijk zijn van technologie.
Auteur:
Bob Raamsman
Bob is Manager Technical Consultancy bij Exite. Vanuit deze rol stuurt hij het technische team van architecten en engineers aan binnen Exite.
Volg Bob op LinkedIn.
Heb jij je recent nog gecheckt in hoeverre je back-ups compleet en eenvoudig zijn terug te halen? Deze vraag krijg je vast niet vaak gesteld omdat back-up nu eenmaal geen sexy onderwerp is. Toch verliezen organisaties dagelijks grote hoeveelheden waardevolle data via storingen, menselijke fouten en cybercrime, vaak niet door het ontbreken van back-up, maar door fouten in de inrichting ervan. Zonde, want in vrijwel alle gevallen had dit dataverlies voorkomen kunnen worden! Jaarlijks dient Wereld Back-up Dag op 31 maart als vriendelijke reminder om dataverlies te voorkomen.
Of je nu wel of niet je back-ups goed geregeld hebt, Wereld Back-up Dag wijst ons met de neus op de feiten: digitale informatie wordt steeds belangrijker in onze levens en onze bedrijfsprocessen. Daarmee groeit ook de noodzaak om zorgvuldig met data om te gaan. Want wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als de data die je nu dagelijks gebruikt in je werk of nodig hebt om te rapporteren, niet langer beschikbaar zou zijn? Hoeveel zou het jouw organisatie kosten als data waarop collega’s, klanten en partners dagelijks moeten vertrouwen simpelweg verdwenen is?
Het is tijd om in actie te komen als het antwoord op bovenstaande vragen onbevredigend is. Hieronder volgen drie adviezen om (juist) vandaag nog mee te starten:
1. Volg de ‘Golden Rule’ in back-upland
Iedereen die professioneel met back-ups te maken heeft, hoort de 3-2-1 regel te kennen: maak van belangrijke data 3 kopieën, gebruik daarbij minstens 2 soorten media en zorg ervoor dat minstens 1 kopie off-site staat. Met andere woorden, maak altijd voor de zekerheid meerdere back-ups, kies daarbij voor meerdere soorten opslag (bijvoorbeeld tape, storage-omgeving en cloud) en zorg ervoor dat niet alles op één fysieke locatie opgeslagen staat vanwege bijvoorbeeld een inbraak of brand. Het zal je niet verbazen, maar dus ergens in je back-upstrategie cloud-opslag toepassen, is sowieso een slimme zet.
2. Schakel over van traditionele back-ups naar ‘continuous data protection’ (cdp)
Met de coronapandemie werd duidelijk dat digitaal gedreven organisaties 24/7 beschikbaar moeten zijn om tegemoet te komen aan de wensen en behoeften van klanten. Downtime of gegevensverlies kunnen kapitalen kosten vanwege belemmering van processen als productie & verkoop en/of reputatieschade.
Traditionele back-ups schieten tekort voor organisaties die 24/7 werken. Als er maar één keer per dag een back-up (van een hele omgeving) wordt gemaakt, kan er tot 24 uur aan data verloren gaan. Hoewel moderne back-up oplossingen er niet goedkoper op worden, voorzien ze wel in 24/7 replicatie van gegevens, features als immutable back-up en fijnmazige herstelmogelijkheden. Vooral vanuit het oogpunt van weerbaarheid tegen ransomware, zijn deze eigenschappen een absolute must.
3. Zorg naast data-verplaatsing ook voor data-bescherming
Simpel gezegd maak je met back-up maak een reservekopie van je belangrijke (organisatie)data, maar voor een echt zeker gevoel is dit onvoldoende. Bij een matig ingerichte back-up oplossing kunnen namelijk problemen optreden als data-corruptie, bij dataverlies ook de kopie overschrijven met lege gegevens, het ontbreken van een check hoe de data in de back-up eruit zou moeten zien, en het ontbreken van een signaal als de back-up niet slaagt. Richt daarom ook voor je back-up oplossing de juiste security mechanismen in!
Kortom, data veiligstellen behelst meer dan alleen het inrichten van een proces van replicatie van data naar een andere plek. Er zijn slimme kosteneffectieve en eenvoudig in te richten manieren om data (bijvoorbeeld van Office 365) werkelijk goed te beschermen en jouw back-up processen naar een hoger plan te tillen. Voorkom gegevensverlies en zorg ervoor dat World Backup Day voor jou niet verandert in World F***up Day!
Meer weten? Stel een vraag!
Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!
Cyberaanval: een kwestie van tijd in de zorg
Cyberaanval - een kwestie van tijd in de zorg Hoe de nieuwe NIS2-eisen gaan bijdragen aan een goed...
IT Governance – Pak de regie
Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.
De digitale zorgwerkplek – de sleutel tot betere zorgkwaliteit
De digitale zorgwerkplek vormt de centrale omgeving voor zorgverleners waar alle applicaties en data beschikbaar zijn voor de uitvoering van haar werkzaamheden.
Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com