Generatie App en wat dat met jouw ICT doet
Net als technologie altijd in beweging is en evolueert, zo geldt dat ook voor de manier waarop we naar technologie kijken en ermee werken. Iedere generatie werkenden kent een eigen verwachting, voorkeur en houding ten opzichte van technologie. Binnen organisaties botst dat af en toe. ‘Generatie app’ dwingt verandering af.
Auteur:
Jordy Striezenau
Jordy Striezenau is business Developer bij Exite. Hij focust zich op trends & ontwikkelingen in de markt op het gebied van ICT.
Volg hem op LinkedIn.
Als je dacht dat millenials er bijzondere, nieuwe werkstijlen op nahouden, maak je dan je borst maar nat voor Generatie App (ook wel Generatie Z genoemd). Jongeren die nu toetreden tot organisaties zijn vanwege de opleiding bekend met een laptop, maar nog meer gewoon met een smartphone en bijbehorende apps. Geboren na de eeuwwisseling weten zij zich geen wereld zonder internet voor te stellen en verwachten ze permanent verbonden te zijn met alles en iedereen. Maar moet de organisatie zich op hen aanpassen of juist andersom?
Harde én softe legacy
Toen half maart de coronacrisis begon op te spelen, zag je bedrijven op verschillende manieren reageren. Er waren organisaties voorbereid op thuiswerken en flexibilisering van het werk, maar niet ieder bedrijf wist medewerkers te faciliteren met passende ICT. Dat is niet gek, want op een goede en toekomstvaste manier aanbieden wat juist in deze bijzondere tijden nodig is, heeft nogal wat voeten in de aarde. Er is vaak sprake van legacy in systemen, maar minstens zo vaak van legacy in mensen.
Met dat laatste bedoel ik te zeggen dat je als bedrijf technologisch voorop kunt lopen, gebruikmakend van applicaties en systemen in de cloud, maar dit betekent niet dat ook je medewerkers klaar zijn om hier op een slimme manier mee te werken.
Generatie App hoef je niet te vertellen wat digitaal denken en werken inhoudt. Zij doen het als vanzelf. Videochats, omgaan met social media en een blended attitude waarin er geen strikte scheidingen bestaan tussen zakelijk en privé zijn voor deze groep vanzelfsprekend. We zijn door corona gedwongen anders te werken: flexibiliteit in onze agenda’s aan te brengen, locatie-onafhankelijkheid te omarmen en technologische oplossingen te vinden voor zaken die we gewend waren maar opeens niet meer mogelijk bleken. Voor iemand uit de oude wereld is dat een hele opgave. Voor een ander misschien wel een fluitje van een cent.
ICT-vernieuwing als kans om nu te verzilveren
Onafhankelijk van de maatregelen die nu genomen worden, zal de situatie van voor maart 2020 nooit meer terugkeren. Dat klinkt misschien defaitistisch, maar deze tijd biedt ook juist kansen om in versneld tempo veranderingen door te voeren waar je misschien al jaren mee bezig was maar die om redenen van bedrijfscultuur, financiën en praktische haalbaarheid niet mogelijk leken.
Als je nog niet begonnen was met het ‘verSaaS’en’ van je applicatielandschap, servers flexibel benaderbaar maken met cloudtechnologie en de devices van eindgebruikers intelligent af te stemmen op locatie, rol en taken, dan is daar wellicht nu het moment voor.
En daarmee stopt het niet. Zoals aangegeven vraagt verandering ook iets van je medewerkers en daarmee management. Innovatie met de digitale werkplek en flexibeler werken als organisatie gaan hand in hand. Stel de juiste tools en training beschikbaar voor werknemers om hen daarmee in staat te stellen het beste uit zichzelf te halen. Je zult zien dat dit zowel de baantevredenheid als productiviteit van medewerkers ten goede komt, of het nu gaat om Generatie App of oudere collega’s.
Leer van jongeren in plaats van ze tegen te houden
Medewerkers uit Generatie App beschikken van nature over eigenschappen die ze een streepje voor geven op oudere collega’s. Ze zijn meer ‘tech-savvy’ dan wie dan ook, onafhankelijk, gesteld op vrijheid, flexibel en staan open voor verandering. Door juist deze generatie als inspiratiebron en voorbeeld voor anderen te laten fungeren in de vernieuwing van jouw ICT-landschap, kun je op snelheid komen en in het ‘nieuwe normaal’ oude en nieuwe werkstijlen laten versmelten.
Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!
Cyberaanval: een kwestie van tijd in de zorg
Cyberaanval - een kwestie van tijd in de zorg Hoe de nieuwe NIS2-eisen gaan bijdragen aan een goed...
IT Governance – Pak de regie
Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.
De digitale zorgwerkplek – de sleutel tot betere zorgkwaliteit
De digitale zorgwerkplek vormt de centrale omgeving voor zorgverleners waar alle applicaties en data beschikbaar zijn voor de uitvoering van haar werkzaamheden.
Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com