Goede bedrijfsvoornemens – Zo haal je ze!
Het is 2020, de beste wensen allemaal! Heb jij al goede voornemens voor jouw bedrijf of afdeling gemaakt? Ga je dit jaar voor (nog) meer omzet of een hogere klanttevredenheid? Helaas zijn de kansen wel tegen je, want ook de goede bedrijfsvoornemens eindigen zelden in de gewenste resultaten of blijvende successen. Het komt vaker voor dat na een periode van veel inzet en investeringen de resultaten tegenvallen en het verbetertraject wordt stilgelegd. Net als zoveel sportieve voornemens die niet tot februari standhouden…
Auteur:
Marco Kooiker
Als Adoptie consultant helpt Marco bij het complete verandertraject om ieder individu binnen de organisatie te begeleiden bij de nieuwe manier van werken.
Maar, er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Jij kunt er daar nu één van worden! In dit artikel lees je namelijk wat ervoor nodig is om jouw bedrijfsvoornemens wél te laten slagen!
Heb jij al goede bedrijfsvoornemens gemaakt?
Bedrijven zijn continu in beweging en bezig met goede bedrijfsvoornemens. De behoefte om bedrijfsprestaties of -resultaten te verbeteren is er altijd. Dat is ook nodig, want stilstaan is nu eenmaal geen optie om aan de klantwensen te voldoen en de concurrentie voor te blijven. Dus voornemens om werk beter, sneller of efficiënter in te richten staan bij veel managers op de agenda.
Toch valt het blijvende succes van verandertrajecten, procesinnovaties of digitaliseringslagen in de praktijk vaak tegen. Je kent waarschijnlijk wel enkele goedbedoelde bedrijfsvoornemens die na veel investeringen en zonder succes uiteindelijk doodbloeden. In het ergste geval lijkt de situatie na alle inspanningen zelfs erger dan daarvoor.
Waarom slagen de goede bedrijfsvoornemens niet?
Er zijn twee veelvoorkomende eigenschappen welke in combinatie met elkaar het succesvol en blijvend verbeteren van bedrijfsprestaties tegenwerken:
1. Veel mensen geven de voorkeur aan acties
Zodra zich een probleem voordoet, focust men zich te snel op het formuleren van de meest voor de hand liggende oplossing om direct aan de slag te kunnen. Termen als daadkracht en deadlines domineren hier, waardoor er al geacteerd wordt voordat mogelijk ongewenste gevolgen en de daadwerkelijke impact van de investeringen helder zijn.
2. Veel mensen bieden weerstand tegen analyses
Analyses maken kost tijd en tijd is nu eenmaal schaars en kostbaar. Daarnaast stelt analyseren het uitvoeren van acties uit en daar zit niemand op te wachten. Het probleem of de behoefte kan immers niet langer genegeerd worden. Men is al ongeduldig.
Door deze twee redenen worden oplossingen met veel energie en daadkracht gestart. Investeringen worden vrijgemaakt, stuur- en projectgroepen opgericht en kick-off meetings gepland met medewerkers. Echter, wanneer de gewenste resultaten niet zichtbaar worden, legt men het project stil en wordt gekeken waar de schuld belegd kan worden. In het ergste geval begint men de cirkel opnieuw door een nieuwe oplossing te formuleren en weer snel tot actie te komen.
Hoe laat je de goede bedrijfsvoornemens dan wél slagen?
Een bedrijfsvoornemen omschrijft de behoefte om specifieke bedrijfsprestaties of -resultaten te verbeteren, bijvoorbeeld “minder verloop van klanten”. Dit kan voortkomen uit een probleem of een wens. In beide gevallen is het essentieel om de drang te weerstaan om meteen naar oplossingen te zoeken. Bedrijven zijn complexe systemen waar altijd een combinatie van factoren invloed heeft op de prestaties. Met een enkele oplossing zal je dus altijd tekort schieten om de wenselijke situatie te realiseren. Vergelijk het met naar de sportschool gaan, maar je let daarnaast niet op je voeding. Al het werk dat je aan de ene factor (sporten) besteedt, wordt teniet gedaan door een andere (teveel eten).
Om je te helpen met het behalen van je bedrijfsvoornemens zijn drie hoofdvragen van belang:
1. Werk je aan het juiste probleem?
Voorkom dat je gaat dweilen met de kraan open en neem de tijd om uit te zoeken waar het probleem of de wens vandaan komt. Beoordeel waarom je hierin wilt investeren en welke bedrijfsprestaties of -resultaten je wilt beïnvloeden. Ga hierbij verder dan de symptomen die je wilt beïnvloeden en zoek naar de kern van het probleem of je wens.
2. Implementeer je de juiste oplossingen?
Wanneer je precies het “wat” en “waarom” van je bedrijfsvoornemens weet, analyseer je welke factoren hierop van invloed zijn. Zo kunnen werkprocessen, IT-systemen, leiderschapsstijlen, bedrijfscultuur, kennisniveaus en medewerkers allemaal van invloed zijn op bedrijfsprestaties. Dit vraagt daarom om meerdere oplossingen en aanpassingen die integraal geïmplementeerd worden. Bedrijven kunnen niet worden versimpeld door met één verbeteroplossing je bedrijfsprestaties te verbeteren. Verken daarom de wirwar aan factoren die van invloed zijn en zoek naar passende oplossingen om de gewenste resultaten te behalen.
3. Wanneer kan het succes gevierd worden?
Tot slot is het belangrijk om helder te krijgen hoe het gewenste resultaat eruit ziet. Maak de resultaten van je bedrijfsvoornemen relevant en meetbaar. Voornemens als “meer klanttevredenheid” of “efficiëntere werkprocessen” geven onvoldoende inzicht in de gewenste resultaten. Je zult de tijd moeten nemen om deze wensen te concretiseren, je strategie te bepalen en de juiste meetmethoden in te richten. Breng de hele organisatie en de gekozen oplossingen in lijn met het gewenste, concrete en meetbare resultaat. Pas dan weet je wanneer de champagne open getrokken kan worden.
Bedrijfsvoornemens en -verbeteringen formuleren vraagt duidelijk meer tijd en aandacht dan aankondigen dat het dit jaar anders en beter zal gaan. Zelfs de beste voornemens blijven slechts voornemens, zolang er geen strategie en tactiek aan gekoppeld wordt.
Hulp nodig bij het formuleren van bedrijfsvoornemens?
Heb ik je aan het denken gezet en wil je dit jaar je goede voornemens om bedrijfsprestaties te verbeteren écht laten uitkomen? Mail naar marketing@exite.com. Wij helpen je graag bij het werkelijk doen slagen van je bedrijfsvoornemens!
Lees meer van dit soort berichten...
Blogs, nieuws en events. Alles over wat ons inspireert en jou informeert!
Cyberaanval: een kwestie van tijd in de zorg
Cyberaanval - een kwestie van tijd in de zorg Hoe de nieuwe NIS2-eisen gaan bijdragen aan een goed...
IT Governance – Pak de regie
Beheer de complete IT-omgeving vanuit één besturingsmodel en breng alle ICT spelregels, afspraken, richtlijnen en procedures samen | Pak de regie met een gericht IT-Governance beleid | Strategie & Beveiliging voor risicobeheersing, kostenbesparing & bedrijfscontinuïteit.
De digitale zorgwerkplek – de sleutel tot betere zorgkwaliteit
De digitale zorgwerkplek vormt de centrale omgeving voor zorgverleners waar alle applicaties en data beschikbaar zijn voor de uitvoering van haar werkzaamheden.
Heb je vragen of een super tof idee voor een nieuwe blog? Stuur een mailtje naar marketing@exite.com